Hoe meditatie mijn leven een stukje mooier heeft gemaakt

Ja, meditatie heeft mijn leven echt een stukje mooier gemaakt. Door middel van meditatie heb ik geleerd om afstand te kunnen nemen van mijn gedachten. Hoe ontzettend zwart en somber deze ook mogen zijn, het zijn maar gedachten. Door meditatie kan ik er van een afstandje naar kijken. En zo gaat de lading er vanaf. Ik ben mijn gedachten namelijk niet. Er zit altijd een veilige plek in mij, waar het helemaal kalm en rustig is.

Klinkt dit allemaal een beetje zweverig voor jou? Nou dat valt dus wel mee. Mediteren wordt steeds populairder. Steeds vaker om mij heen hoor ik ‘Oh dat had ik nou ook tijdens mijn meditatie!’ en ‘ik ga ook echt beginnen met mediteren want mijn hoofd ratelt altijd maar door!´. Ik vind het echt leuk dat steeds meer mensen de voordelen ontdekken van mediteren.

En het brengt ook gewoon ontzettend veel. Meditatie verbetert je focus, concentratie, compassie, vermindert angsten en verbetert je immuunsysteem. En er zijn vast nog wel meer voordelen. Training van de geest zou wat mij betreft voor iedereen net zo gewoon moeten zijn als het gezond houden van ons lichaam in de sportschool.


´Training van de geest zou wat mij betreft voor iedereen net zo gewoon moeten zijn als het gezond houden van ons lichaam in de sportschool. ´

Een grote misvatting van meditatie is dat het gaat om het bereiken van een stille geest. Meditatie is niets anders dan je gewaar zijn van je gedachten, en hier afstand van kunnen nemen. Meditatie is dus een weerspiegeling van hoe jij op dat moment in het leven staat. Mocht je het heel druk hebben, is de kans groot dat je geest door ratelt. Met meditatie leer je gewaar worden van deze gedachten.

Ik ben begonnen met mediteren door het gebruik van de volgende apps. Deze apps hebben allemaal een gratis programma om mee te beginnen. Probeer het gerust dus eens een keertje uit. Oordopjes in en gaan!

  • De VGZ Mindfulness coach

Een fijne app om mee te beginnen, alle oefeningen zijn in het Nederlands, waardoor het voor mij gelijk vertrouwd voelde. Er zijn korte en lange oefeningen te vinden, zoals een korte ademhalingsoefening of de wat langere bodyscan. Je kunt zelfs het programma in je agenda laten zetten, om jezelf nog even een extra steuntje in de rug te geven zodat je de oefeningen niet vergeet. Af en toe zelf een losse oefening selecteren kan natuurlijk ook.

  • Meditation Moments

Van onze eigen Michael Pilarczyk. Misschien ken je hem nog wel van de radio. Wat heeft deze man toch een ontzettend fijne stem om naar te luisteren. Naar hem luisteren betekent voor mij al instant ontspanning. Voor mij is hij ook echt een grote inspiratiebron. Op zijn app kun je verschillende meditaties vinden die je echt even helemaal laten ontspannen.

  • Headspace

Deze app is opgezet door Andy Puddicombe, een ware bekendheid als het gaat om meditatie. Andy is zelf monnik geweest, hij weet dus wel waar hij het over heeft. Hij heeft een gratis beginnersprogramma ontwikkeld, waarmee je ook eenvoudig kennis leert maken met meditatie. Zijn stem is ontzettend fijn om naar te luisteren. Zijn app is in het Engels.

(Ik heb alleen zijn gratis programma gevolgd, er zijn ook betaalde programma’s op zijn app te vinden waarmee je verder kunt gaan.)

Heb je nou per se een app nodig? Nee. Zeker niet. Het is gewoon een fijne manier om mee te beginnen. Naast het volgen van de app ben ik begonnen met ‘gewoon’ mediteren: in de kleermakerszit met een rechte rug in de ochtend. Ik ben begonnen met 5 minuten (maak het hierin ook jezelf zeker niet te moeilijk en zet daarnaast een timer) letten op mijn ademhaling. Elke keer wanneer mijn geest afdwaalt merk ik dit rustig op en verleg ik mijn focus weer naar mijn ademhaling.

Probeer met meditatie ook niet te streng te zijn voor jezelf. Een stille geest zal je niet direct bereiken, en dat is ook helemaal oké. Als je alleen al kunt opmerken dat je geest onrustig is ben je in feite al aan het mediteren. En onthoud dat je hoofd ook gemaakt is om te denken.

Inmiddels is meditatie een onderdeel geworden van mijn vaste ochtendroutine, wat me een heerlijke start van de dag geeft.

Mediteer jij ook? En wat heeft het jou opgeleverd? Of wil je misschien nu ook wel gaan beginnen? Ik ben benieuwd!

Liefs,

R.E.

Ps. Nog meer willen weten over dit onderwerp als newbie? Het boek van Andy Puddicombe ‘Headspace, voor een hoofd vol leegte’ leest ontzettend fijn weg en heeft mij ontzettend veel inspiratie en inzichten over meditatie gegeven.

2 reacties op “Hoe meditatie mijn leven een stukje mooier heeft gemaakt”

  1. […] yoga ben ik gaan mediteren. Hier schreef ik al eerder een stuk over. Af en toe komen na de meditaties er ineens ideeën in me op, en die voer ik dan uit. Er komt […]

    Like

  2. […] maak dan vooral eens gebruik van een geleide meditatie of gebruik eens een app waar ik eerder een blog over […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: