Waarom wel een depressie gala en geen borderline bal?

‘Nee, dat zou ik echt heel erg vinden. Als ik borderline zou hebben, dan zou er écht iets mis met me zijn.’ Een groepsgenootje van de dagbehandeling vertelt over haar mogelijke vervolgtrajecten. Na de dagbehandeling die gericht is op de ergste depressie ‘crisis’, ga je een vervolgtraject in. En als je een vervolgtraject in gaat, heb je een labeltje nodig. Ik denk dat het met de verzekeringen te maken heeft. Eén van de labeltjes is borderline. Borderline is nog echt een heel vies woord, heb ik de afgelopen maanden gemerkt. Waarom is dit eigenlijk zo?

Als ik met mijn vriendinnen klets hebben we het gekscherend weleens over onze ‘inner-borderliner’. Iemand van de extremen. Iemand die boos wordt om zijn zin door te drijven. Iemand die panisch aan mensen kan trekken, met name mannen. Iemand die zijn spullen pakt en vertrekt bij een ruzie. Allemaal dingen die we vroeger weleens deden. Of misschien nog weleens. Inmiddels zijn we allemaal wat rustiger geworden, volwassener. We weten, de mensen die in ons leven willen zijn, die blijven wel. Of niet. Dat is dan ook goed.

Maar borderline, dat is nog wel een dingetje. Ik heb de laatste tijd nagedacht waarom deze naam zo’n negatieve betekenis voor mij heeft. En niet alleen voor mij, eigenlijk voor heel veel mensen in mijn omgeving. ‘Ja maar die is écht gek. Een echte borderliner’ hoor je dan.

Ik las laatst een interview van een meisje die opgelucht was toen ze de diagnose kreeg, veel dingen vielen voor haar op zijn plek. Ze begreep zichzelf beter. Ze kon gerichte therapie volgen. Maar toen ze dit langzaamaan aan haar omgeving ging vertellen, kreeg ze alleen maar negatieve reacties. Mensen namen afstand van haar. Terwijl zij het alleen maar vertelde om meer begrip te kunnen krijgen. Inmiddels neemt ze maar niet meer de moeite om de diagnose aan mensen te vertellen. Ze houdt het liever voor zichzelf, bang dat mensen afstand van haar gaan nemen, bang voor de negatieve reacties. Jammer eigenlijk.

Inmiddels worden psychische aandoeningen steeds meer bespreekbaar. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Het is als BN’er helemaal hip om te vertellen dat je een burn-out hebt gehad. Dit is goed. Het haalt de lading er vanaf. Je bent niet meer raar, en je bent zeker niet alleen. Er wordt dit jaar voor de derde keer op rij een depressie gala georganiseerd. Hoe meer aandacht, hoe beter. We zijn allemaal wel een beetje gek. Hoe meer je jezelf leert te accepteren, met al je onvolmaaktheden, hoe gelukkiger je uiteindelijk kunt zijn.

‘Je bent tegenwoordig helemaal hip als je als 

BNer een burn-out hebt gehad’

Maar een borderline bal? Nee, dat zie ik nog niet gebeuren. En dat is jammer. De ene psychische aandoening is niet ‘negatiever’ dan de ander. Het is gewoon zoals het is. Het wordt tijd dat er meer openlijk wordt gesproken over álle aandoeningen. Je bent niet meer of minder mens met een labeltje.  Je bént je diagnose namelijk niet.

De afgelopen jaren zijn bij mij de diagnoses ook om de oren gevlogen. Van depressie tot paniekstoornis tot PTSS. Ik kon me er eerst nog heel erg druk om maken. Na een gesprek met een behandelaar sloeg de angst echt toe. Nachten kon ik wakker liggen en bedenken wat er ‘allemaal mis met me zou zijn’. Dan ging ik allerlei boeken lezen over psychische aandoeningen en googelen. Zoveel labeltjes waar ik mezelf wel een beetje in kon vinden. Ik ging alles wat ik deed of zou willen in het leven in twijfel trekken. Of het wel ‘normaal’ was. Ik probeer het niet meer te doen. Behalve stress brengt het me niets. Ik ben goed zoals ik ben. Acceptatie is de bodem waarop ik wil groeien.

Laten we praten over álle psychische klachten wat normaler maken.

Liefs,

R.E.

Ps. Meer echte verhalen lezen over borderline?

3 gedachtes over “Waarom wel een depressie gala en geen borderline bal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s