Ochtendroutine van een gelukkig mens

De afgelopen maanden heb ik de volgende ochtendroutine voor mezelf ontwikkeld. Ik heb uitgeprobeerd wat voor mij werkte en zo ben ik tot het volgende gekomen. Hoe vroeger de ochtend een tijd van overleven en gestrest zijn was, is het nu de mooiste tijd van de dag voor mij. Komtie.

Opstaan

Tussen 8:00 en 8:15. Elke dag de wekker om dezelfde tijd. Niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat, voor mij is dit een fijne tijd. Ik leg mijn telefoon op een andere plek met de wekker zodat ik er wel uit móet van mezelf. Ik trek mijn dekbed recht en daarbij geef ik mezelf ook gelijk al het compliment dat ik iets heb gedaan: namelijk mijn bed opgemaakt.

Dankbaarheid

Tijdens het uit bed gaan spreek ik uit hoe fijn het is om in een land te leven waar ik veilig ben, geen oorlog is, een dak boven mijn hoofd heb en waar ik altijd te eten heb. Dit gegeven brengt gelijk een glimlach op mijn gezicht.

Warm/koud douchen

Ik begin met warm en ik visualiseer dat de warme stralen een laagje om mij heen leggen, die me beschermen tegen de prikkels van buitenaf. Als je net als ik HSP bent, kunnen sommige dingen heel hard binnenkomen. Op deze manier leg ik een ‘beschermlaagje’ om mezelf heen. Na het warme water douche ik heel kort met heel koud water. Zo ben ik gelijk wakker, uit mijn hoofd en begin ik met een fris gevoel aan mijn dag.

Meditatie

Nadat ik mijn katjes gedag heb gezegd en te eten heb gegeven ga ik in de woonkamer zitten voor mijn ochtendmeditatie. Ik ben destijds begonnen met 10 minuten, met de wekker van mijn telefoon erbij. Inmiddels mediteer ik niet meer met een timer en ga ik gewoon zitten, en dan mediteer ik rond de 20 minuten. Na de meditatie wrijf ik in mijn handen en spreek ik een intentie uit voor de dag (bijvoorbeeld: ‘gevoelens mogen uiten’ of ‘lief zijn voor mezelf’)

Spiegelwerk

Ik zet een kopje koffie en een kopje thee en ik drink dit rustig voor de spiegel in mijn woonkamer op. ‘Spiegelwerk’ klinkt zwaarder dan het is. Het is een techniek van Louise Hay, waarbij je tegen jezelf zegt dat het leven van je houdt. Ik heb deze techniek een aantal weken geprobeerd en voor mij werkt het heel goed.

In het begin voelde het nog heel erg onwennig om tegen mezelf te praten in de spiegel maar inmiddels ben ik eraan gewend. Naast ‘Het leven houdt van mij’ zeg ik tegen mezelf wat ik mooi vind aan mezelf. Voor mij zijn dit mijn ogen. In mijn depressie vond ik niets mooi aan mezelf en vond ik mezelf er altijd erg moe en lelijk eruit zien, maar de kleur van mijn ogen blijft gelijk. Door mezelf elke dag te complimenteren met de kleur van mijn ogen kon ik steeds meer de schoonheid van mezelf gaan inzien.

Inmiddels geef ik hele peptalks aan mezelf. Ik zou het iedereen aanraden.

Telefoon checken

Mijn telefoon gaat pas van de vliegtuigstand als ik alle bovenstaande dingen van mijn routine heb gehad. Die onnodige prikkels heb ik niet nodig en geven veel onrust bij het opstaan. Vroeger checkte ik vrijwel direct mijn appjes, social media, etc. Dat zorgde gelijk voor een vol hoofd. Als ik bovenstaande stappen heb doorlopen ben ik kalm en klaar om de dag te beginnen.

Wat is jouw ochtendroutine en wat werkt voor jou?

Liefs,

Ruth

2 gedachtes over “Ochtendroutine van een gelukkig mens

 1. Wauw Ruth. Ik kom bij jouw blog via een antwoord op een vlog van Monica Geuze haha. Die volg ik helemaal niet, dus heeel toevallig. Even wat van je blogs gelezen, maar wat veel herkenning! Ik ben jong, 23, HSP, extreem perfectionistisch, gevoelig, kritisch en zit daar nu erg mee in de knoop. Ben doodmoe, veel migraine, maar toch ren ik door, want ik wil gewoon niet minder doen dan ik kan en me ziek melden bijv.. maar nu toch wel op een punt dat ik weet dat ik hulp moet zoeken. In het verleden ook gedaan, maar nooit helemaal de juiste gevonden. Nu heb ik weinig energie en puf om weer die zoektocht te starten, maar het is wel noodzakelijk.
  Geen idee of ik een depressie/burn out heb of in de buurt kom, maar jouw verhalen openen mijn ogen wel weer wat meer! Ik ben niet gek of stom en ik kan hier juist mee aan de slag. Dankjewel daarvoor! Erg mooi en kwetsbaar geschreven
  X

  Like

  1. Hey Céline! Bedankt voor je super lieve en open reactie. En laten we even voorop stellen: er is niets mis met jou! De wereld kan soms gewoon een erg overwhelming plek voor ons gevoelig HSP persoontjes 🙂 en dat is allemaal oke!

   Hou jezelf goed in acht en weet dat het oké is om jezelf wat meer terug te trekken van alle prikkels en impulsen van buitenaf dan anderen misschien doen. Het is goed dat je al herkent dat het fijn is om wat handvatten te krijgen van buitenaf. Hou je zelf heel goed in acht en pas heel goed op jezelf. Je mag me altijd een berichtje sturen. Liefs, Ruth

   Ps. hou je van lezen? Het boek van Elain N Aron over HSP geeft erg veel inzichten en handvatten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s