Elke relatie in je leven is een spiegel

Ik heb net een aantal vrienden van een vriendin ontmoet. Eén van de jongens werkt in China, en is nu tijdelijk thuis voor een aantal dagen. Ik vraag hem het hemd van het lijf. Hoe is het om daar te wonen en te werken? Hoe is het in zo’n miljoenenstad? Is er smog? Kun je wel naar de natuur? Hoe is het openbaar vervoer? Is het zo’n chaos als dat ik denk dat het is? Hoe zijn de Chinezen in de omgang? Teveel vragen voor een te korte tijd. Ik vind het ontzettend gaaf en ik wil er alles van weten.

Later in de auto spreek ik naar mijn vriendin uit hoe gaaf ik het vind dat één van haar vrienden in China woont en werkt. Ik zou het land graag eens willen bezoeken, om de cultuur van dichtbij mee te maken. Ik vind Chinezen fascinerend. Mijn vriendin zegt vrijwel onmiddelijk: ‘’Ja maar hij is al 30! Je kunt niet voor eeuwig zo blijven werken en reizen. Je bouwt niks op, en hoe moet je straks een huis kopen? En hoe ga je dat doen als je kinderen gaat krijgen?’’ Sja geen idee. Maar hij lijkt vooral erg gelukkig. En dat is waar het wat mij betreft om gaat in het leven.

We verschillen nogal in mening over dit onderwerp. Dat is wel duidelijk. Algauw raken we in een verhitte discussie. Ik vind dat als je de kans krijgt en je het graag wil, je er gewoon voor moet gaan. Nadat ik geprobeerd heb mezelf uit te leggen en ik wat frustratie voel opkomen, laat ik het gaan. Ik bedenk me dat het helemaal oké is wanneer iemand anders een andere mening over een bepaald onderwerp heeft. Maar waarom zou het haar zoveel doen dat iemand op deze manier leeft? En waarom doet het mij zoveel dat zij er weer totaal anders over denkt dan mij?

Opeens bedenk ik me dat ik me voorheen ook altijd ergerde aan mensen die niet alles perfect georganiseerd hadden. Als je iets wil ondernemen, moet je iets goed uitgezocht en gepland hebben. Mensen die maar gewoon dingen deden en plezier maakten, daar begreep ik niet zoveel van. Mensen die heel vrij in het leven stonden, daar kon ik echt gefrustreerd van raken. Je moet toch dingen plannen? En wat als iets fout gaat? Dat moet je goed ingecalculeerd hebben. Konden ze ϋberhaupt niet zien hoe serieus het leven is?

Inmiddels weet ik dat deze ergenis vooral een hele goede spiegel is. Een confrontatie in jezelf. Door diep naar binnen te kijken, wist ik echt wel dat ik stiekem ook zoals die vrijere mensen wilde zijn. Gewoon maar een beetje doen en kijken waar je uit komt. De dingen doen die je moet doen, maar vooral ook heel veel plezier maken. Ik had alleen geen idee hoe ik zo zou moeten worden. Ik hield mezelf ontzettend tegen in mijn eigen ontwikkeling en ik durfde niet te luisteren naar wat ik echt zou willen van binnen.

Ik probeer inmiddels bij elke relatie die ik heb met de mensen om mij heen vanuit liefde te bekijken. Als er nog dingen naar voren komen waar ik me aan erger, vraag ik mezelf af of het een stukje is wat ik zelf nog mag helen. Ik vraag me af waarom ik er nog niet in liefde naar kan kijken. Want als zij gelukkig zijn in wat ze doen, waarom kan ik er dan niet van een afstandje naar kijken? Ik geloof dat iedereen zijn eigen pad heeft te bewandelen. Is het omdat ze iets naar buiten brengen in mezelf waar ik nog niet helemaal vrede mee heb gesloten? Of is het omdat ik zelf ook stiekem meer zo zou willen zijn? Nu ik er op deze manier naar probeer te kijken, kan ik van elke relatie, elk persoon die ik spreek, leren. En dat brengt mij uiteindelijk weer dichter bij mezelf, bij wie ik echt ben van binnen.

En bij de mensen die ik geweldig vind, weet ik dat ze een stukje van mezelf naar buiten brengen waar ik bij mezelf ook onwijs trots op ben. Dat is ook een heel mooi gegeven.

Probeer eens op deze manier naar je relaties in je leven te kijken, ik weet zeker dat het je leven rijker zal maken.

Namasté,

Ruth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s