Ongezonde copingstijlen veranderen #maarhoedan?

Iedereen heeft ze wel, van die slechte gewoonten waarvan je eigenlijk wel weet dat ze niet helemaal goed voor je zijn. Maar och, wat zijn ze fijn om even niet te hoeven voelen. Net even teveel koffie drinken, blowtje of sigaretje erbij. Een hele dag netflixen, terwijl je ook net zo goed wat dingen in huis gedaan wou hebben. Of misschien heb wel last van schadelijkere gewoontes bij momenten van stress of emotie, zoals teveel drinken, of jezelf verliezen in het eten van ongezond voedsel. Dat het niet gezond is weten we allemaal, en misschien zou je het zelf graag ook wel anders zien. Maar hoe buig dit gedrag nou om in gezonde gewoontes?

Ik heb ze ook, en op momenten dat het slechter gaat, krijgen de slechtere gewoonten meer de overhand. Urenlang series of youtube kijken, terwijl ik heus wel weet dat het me niet gelukkig maakt. Doelloos op de bank liggen de hele dag. Teveel eten. Het gaf me een tijdelijk gevoel van opvulling, en achteraf voelde ik me alleen maar rotter. Toen ik langzaam uit de depressie kwam gekropen heb ik mezelf bij alles wat ik deed afgevraagd: maakt dit me écht gelukkig? Bij veel dingen die ik op dat moment deed had ik als antwoord een duidelijke Nee. Tijd om te veranderen dus.

Maar hoe ontwikkel je nou gezonder gedrag? Het feit dat ik me eraan ergerde was al een teken aan de wand dat ik het graag anders zou zien. Daarnaast had ik de stok achter de deur van de groepsbehandeling die ik destijds voor mijn depressie volgde. Ook het bespreekbaar maken met vrienden hielp heel erg. Wanneer ik geneigd was om weer in mijn oude patronen te vallen belde ik een vriendin op en bespraken we wat ik kon gaan doen, en dit waren vaak hele kleine simpele dingetjes. Ook het daarna bespreken dat ik echt iets had gedaan waarbij ik mezelf beter voelde, hielp heel erg.

Afentoe jezelf de vraag stellen ‘Maakt dit wat ik nu doe mij echt gelukkig?’ laat jezelf reflecteren over je eigen gedrag.

Mocht je echt last hebben van schadelijke copingstijlen, zoek hulp van iemand die je hierbij goede handvaten kan geven en in de goede richting kan duwen. Verandering is niet makkelijk, maar het feit dat je je ervan bewust bent dat je liever wat anders doet op het moment dat je vlucht in ongezond gedrag, zegt al genoeg. En wees vooral niet te streng voor jezelf. Al lukt het je maar om één keer om een stukje te gaan wandelen in plaats van chocola te eten, vier dit succes, en wees vooral heel trots. Je hebt de copingsstijlen niet voor niets ontwikkeld, ze hebben je geholpen in tijden van stress en overleven. Maar ze zijn niet meer nodig, en ik kan je vertellen dat hoe minder je ze nodig hebt, hoe meer je leven als leven voelt.

En nog lukt het me heus niet áltijd om ze toe te passen, maar inmiddels wel vaker wel dan niet. En achteraf voel ik me toch echt altijd een stuk voldaner en trotser dan wanneer ik doelloos op instagram zat te scrollen. Komen ze.

Opruimen

Denk hierbij vooral niet te groot. Even wat kleding opvouwen. De afwas doen. Het vuilnis even wegbrengen. Focus je je volledig op de activiteit, hoe klein deze ook mag zijn. Voel je voeten op de grond, voel je handen in het water wanneer je de afwas doet. Dan wordt het gelijk een mindfulness oefeningetje. En dan kun je gelijk weer jezelf even een compliment geven dat je iets gedáán hebt, in plaats van een borrel drinken of niets doen. En zet vooral ook de muziek keihard aan tijdens een huishoudelijk klusje, en doe een gek dansje.

Dankbaarheidsdagboekje

Als ik mezelf weer even verlies in mijn piekergedachten of ongezonde gewoontes ga ik vaak even schrijven om mijn gedachten te ordenen. Het dankbaarheidsdagboekje is daar een vast onderdeel van geworden. Door alles op te schrijven waar ik die dag dankbaar voor ben, verandert mijn gemoedstoestant gelijk. Denk hierbij vooral niet te groot: het zijn de kleine dingen in het leven die je gelukkig maken. Zoals dat kopje koffie in de ochtend, een kus van je partner, een knuffel van je huisdier, en weet je hoe fijn het is dat er in Nederland genoeg voedsel beschikbaar is en áltijd schoon drinkwater? Door even stil te staan bij de kleine dingen in het leven waar je dankbaar voor bent ervaar je gelijk een groter gevoel van geluk en dankbaarheid.

Wandelen

Je hoeft alleen maar je jas en schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Probeer vooral niet teveel na te denken over waar je heen wil gaan of wat voor doel je hebt, ga gewoon. Linkervoet voor de rechtervoet, en focus op de manier waarop je je voeten op de grond neerzet. Verander eens van tempo, van snel naar slowmotion, of loop eens een stukje achterstevoren, en lach vooral even om jezelf wanneer je dit doet. Gegarandeerd minder piekergedachten en gelijk een voldaan gevoel.

Potje yoga of meditatie

Hup, de mat op als ik het even niet meer weet. En dan hoeven het maar twee of drie houdingen te zijn, ik heb iets gedaan wat me sterker en gezonder maakt, en daar kan ik trots op zijn. Soms zet ik de timer even op 30 minuten, zodat ik mezelf verplicht om wat langer op mijn matje te blijven. Vaak raak ik dan vanzelf in een flow, dat ik na die 30 minuten gewoon verder ga met mijn oefening. Even een meditatie van een aantal minuten erna. Ben je een newbie, maak dan vooral eens gebruik van een geleide meditatie of gebruik eens een app waar ik eerder een blog over schreef.

Bovenstaande dingen zijn de vier dingen waar ik mezelf echt even tot moet verplichten als ik geneigd ben om weer in oude patronen te vallen. Ik ben momenteel aan het reizen, en dan vind het lastig om de routine erin te houden. Bovendien ben ik niet in mijn eigen huis, dus het opruimen is even geen optie.

Gelukkig ligt hier ontzettend veel zwerfafval, dus het opruimen kan ik ook gewoon buiten doen. Wanneer gedachten over het reizen me overspoelen vanwege de bijkomende onzekerheid, pak ik een plastic tasje en ga ik zwerfafval opruimen. Een leeg hoofd en een voldaan gevoel volgen al snel. En misschien heb ik dan door het opruimen van het afval uiteindelijk ook nog een vogel gered, dat is dan helemaal mooi meegenenomen.

Wat doe jij als je merkt dat je weer in ongezonde gewoonten vervalt?

Liefs,

Ruth

Eén reactie op “Ongezonde copingstijlen veranderen #maarhoedan?”

  1. Super mooie blogartikel ! Ik zelf mediteer graag of ga sporten als ik merk dat mijn gewoontes zich negatief veranderen 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: